Mýdlové šílenství

23. listopadu 2017 v 12:41 | Marie |  Moje tvořeníčko
Ano propadla jsem mu. Mýdlové šílence u nás doma jede na plné obrátky. Mýdlo nemusím do konce života svého koupit. Dokonce zbyde i jako dědictví pro syna. Nebude nadšen. Možná čeká auto prachy byt a cenné papíry... ani jedno z toho nemám, za to mám mýdlo. Spoustu. Jahodové, vanilkové, levandulové, mýdlo s aktivním uhlím, kávové, glycerinové, čokoládové, s kozím mlékem i bez, s ovesnými vločkami, bambuckým máslem arganovým olejem, s jílem no prostě kupa ..je toho haba kuk :D V začátku jsem se jakékoliv výroby tohoto typu bála ale nic to není
Přikládám postup výroby
Nejdříve si připravíme všechno potřebné náčiní a vyložíme si formu (silikonovou nemusíme) nejlépe pečicím papírem, aby se nám mýdlo lépe vyklápělo. Pro cihlu mýdla je idální krabice od bot podlouhá
K výrobě za studena vyráběného přírodního mýdla budete určitě kromě surovin potřebovat následující: 
jeden pár odolných rukavic 
ochranu očí, aby nemohlo dojít k zasažení žíravým louhem 
nerezový hrnec na rozpuštění olejů, nerezovou nádobu na odvážení vody a nádobku na odvážení hydroxidu (NAOH)  kuchyňskou (ideálně digitální váhu) 
teploměr (na měření teploty louhu a olejů) 
ponorný mixér 
formu na mýdlo (může být dřevěná hranatá nebo silikonová v různých tvarech, s úspěchem se dá použít také krabice od bot)a různé další nezbytné pomůcky - ubrousky, lžíce, lžičky, vařečky...
Kvalitní mýdlo obsahuje vyvážený poměr olejů. Např. jestliže se použije velké množství kokosového oleje, nebude mýdlo již pokožku zvláčňovat, ale naopak vysušovat. Při použití jen palmového oleje bude mýdlo zase příliš tvrdé, křehké a lámavé... Jestliže se však budeme chtít pustit do našeho vlastního receptu, musíme mít na paměti, že nikdy nesmíme míchat dohromady libovolné množství olejů a libovolné množství vody a hydroxidu. Zpočátku je úplně nejjednodušší vycházet ze základního množství olejů a to 1000 g (1 kg), které rozdělíme mezi jednotlivé oleje, které chceme použít. Vody (nejlépe destilované) je pak třeba na 1 kg vždy 380 g/ml. A hydroxidu? Tam už je to trochu složitější. Jedna možnost je počítat množství s pomocí tohoto vzorce:

189,7g / 1000 * 500g = 95,1g KOH * 0,713 = 68,5g NaOH

Recept: (cca 10-12 kostek á 100 g):
450 g kokosového oleje 350 g olivového oleje 200 g palmového oleje 380 g/ml destilované vody 150 g hydroxidu sodného (NAOH) 1 ml extraktu z grepového jádra (je to přírodní konzervant a není zcela nutný)

Připravíme si roztok NAOH (tzv. vodní fáze): Do hrnečku nebo do nějaké staré nepotřebné nádobky si na digitální váze odvážíme hydroxid sodný a do jiné, nejlépe nerezové, nádoby si odvážíme destilovanou vodu. Hydroxid sodný (NAOH) za použití rukavic a raději také ochranných brýlí pomalu vmícháváme do vody. Pozor, nikdy nelijeme vodu na hydroxid!!! Poté mícháme, dokud se všechen roztok NAOH nerozpustí. Při tomto procesu se roztok přirozenou reakcí zahřeje až na 90°C, což je několik sekund až minut doprovázeno výpary, které je lepší raději nedýchat. Nejlepší je při míchání zadržet na chvíli dech a po vmíchání na několik minut odejít (z předem větrané) místnosti. Když se do místnosti vrátíte, tento vámi připravený roztok pak průběžně teploměrem kontrolujte, dokud se jeho teplota neustálí mezi 27°C až 37°C, nejlépe okolo 30°C. Pokud se vám nechce dlouho čekat, je možné nádobu na chvíli nechat chladit ve studené vodní lázni či přímo ve dřezu nebo umyvadle.
Příprava olejové fáze: Mezitím si odvážíme tuky a oleje. Pevné tuky necháme rozpustit na mírném ohni přibližně do té doby, dokud se jich neroztaví cca polovina až dvě třetiny. Poté hrnec z ohně stáhneme a necháme tuky, aby se rozpustily již mimo něj. Do takto rozpuštěných tuků vlijeme připravené a navážené oleje a můžeme také přidat pár kapek (cca 0,1 až 1%) kvalitního alespoň 75% extraktu z grepových jader (méně koncentrovaného potom určitě více), který je skvělým antioxidantem a přírodním konzervantem. Já osobně ho používám, dodá mýdlu i jakousi svěžest.
V této fázi máme olovinu nejhoršího za sebou, i když louhu jsem se zprvu také bála.
Smíchání vodní a olejové fáze (tzv. zmýdelnění): Když jsou jak vodní fáze (tzv. louh sodný), tak olejová vychladlé na přibližně stejnou teplotu cca 27°C až 37°C, pomalu vmícháme louh sodný (tj. vodní fázi) do hrnce s oleji (opět ne naopak). Ihned poté vezmeme do ruky mixér a za stálého míchání pozorujeme tvz. proces zmýdelnění, tj. postupně se kalící oleje, které chytají mléčnou barvu a díky louhu houstnou. Ponorným tyčovým mixérem tuto směs mícháme do té doby, než zhoustne do požadované hustoty. Obecně se doporučuje míchat do tzv. stopy, kdy lze na hladině pozorovat stopu po mixéru, něco jako houstunutí pudinku. A nebo míchejte, dokud se vám směs nebude zdát jako krupicová kaše (ne příliš řídká, ne příliš hustá). Výživné složky: Když máte domícháno, nastává fáze přidávání vámi připravených "výživných složek". Přidávat se samozřejmě nemusí, ale pokud chcete mít mýdlo opravdu kvalitní a mnohdy i s hojivými účinky, je dobré si připravit spoustu bylinek, výživných panenských či bio olejů a esenciálních aromaterapeutických olejíčků na ovonění (záleží na vaši fantazii a potřebě vaší pokožky). Obecně se doporučuje mýdlo obohatit o cca 1-3% výživných složek. Ideální je přidat nejméně 3 výživové složky
Teď přijde to nejlepší z celé výroby :)
Nyní je již mýdlo hotovo a zbývá ho pouze nalít do formy. Po tomto úkonu formu schováme na dostatečně teplé mýdlo (někdo formu balí do několika vrstev dek), aby se při procesu, který stále ještě intenzivně probíhá, udrželo přirozeně vyprodukované teplo. Nejlepší pak je, když mýdlo přes noc přejde také tzv. gelovou fází (mýdlo lehce ztmavne a skutečně svou strukturu změní v mírně gelovou) a do rána pěkně ztvrdne. Doporučuje se však mýdlo nechat takto pěkně v teple a ve formě odpočívat až cca 24 hodin.
Levandulové mýdlo, voňavé sovičky


Jahodoví, vanilkoví a marcipánoví andílci


Mikulášský balíček plný voňavých srdíček



A příští článek? Jak jsem bojovala s křišťálovou pryskyřicí :D
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 ╬ Gothic Soul ╬ ╬ Gothic Soul ╬ | E-mail | Web | 23. listopadu 2017 v 13:00 | Reagovat

Překrásné :-)

2 Kitty Kitty | E-mail | Web | 25. listopadu 2017 v 10:10 | Reagovat

Děkuji za "vzorky" mýdélek a děkuje dnes i sestra z Moravy. Všude u nás to teď vóní a u sestry bude taky. Děkujeme, budou voňavé vánoce
Ještě že je děláš, u vás to taky musí vonět jako v ráji :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama