Listopad 2017

Mýdlové šílenství

23. listopadu 2017 v 12:41 | Marie |  Moje tvořeníčko
Ano propadla jsem mu. Mýdlové šílence u nás doma jede na plné obrátky. Mýdlo nemusím do konce života svého koupit. Dokonce zbyde i jako dědictví pro syna. Nebude nadšen. Možná čeká auto prachy byt a cenné papíry... ani jedno z toho nemám, za to mám mýdlo. Spoustu. Jahodové, vanilkové, levandulové, mýdlo s aktivním uhlím, kávové, glycerinové, čokoládové, s kozím mlékem i bez, s ovesnými vločkami, bambuckým máslem arganovým olejem, s jílem no prostě kupa ..je toho haba kuk :D V začátku jsem se jakékoliv výroby tohoto typu bála ale nic to není
Přikládám postup výroby
Nejdříve si připravíme všechno potřebné náčiní a vyložíme si formu (silikonovou nemusíme) nejlépe pečicím papírem, aby se nám mýdlo lépe vyklápělo. Pro cihlu mýdla je idální krabice od bot podlouhá
K výrobě za studena vyráběného přírodního mýdla budete určitě kromě surovin potřebovat následující: 
jeden pár odolných rukavic 
ochranu očí, aby nemohlo dojít k zasažení žíravým louhem 
nerezový hrnec na rozpuštění olejů, nerezovou nádobu na odvážení vody a nádobku na odvážení hydroxidu (NAOH)  kuchyňskou (ideálně digitální váhu) 
teploměr (na měření teploty louhu a olejů) 
ponorný mixér 
formu na mýdlo (může být dřevěná hranatá nebo silikonová v různých tvarech, s úspěchem se dá použít také krabice od bot)a různé další nezbytné pomůcky - ubrousky, lžíce, lžičky, vařečky...
Kvalitní mýdlo obsahuje vyvážený poměr olejů. Např. jestliže se použije velké množství kokosového oleje, nebude mýdlo již pokožku zvláčňovat, ale naopak vysušovat. Při použití jen palmového oleje bude mýdlo zase příliš tvrdé, křehké a lámavé... Jestliže se však budeme chtít pustit do našeho vlastního receptu, musíme mít na paměti, že nikdy nesmíme míchat dohromady libovolné množství olejů a libovolné množství vody a hydroxidu. Zpočátku je úplně nejjednodušší vycházet ze základního množství olejů a to 1000 g (1 kg), které rozdělíme mezi jednotlivé oleje, které chceme použít. Vody (nejlépe destilované) je pak třeba na 1 kg vždy 380 g/ml. A hydroxidu? Tam už je to trochu složitější. Jedna možnost je počítat množství s pomocí tohoto vzorce:

189,7g / 1000 * 500g = 95,1g KOH * 0,713 = 68,5g NaOH

Recept: (cca 10-12 kostek á 100 g):
450 g kokosového oleje 350 g olivového oleje 200 g palmového oleje 380 g/ml destilované vody 150 g hydroxidu sodného (NAOH) 1 ml extraktu z grepového jádra (je to přírodní konzervant a není zcela nutný)

Připravíme si roztok NAOH (tzv. vodní fáze): Do hrnečku nebo do nějaké staré nepotřebné nádobky si na digitální váze odvážíme hydroxid sodný a do jiné, nejlépe nerezové, nádoby si odvážíme destilovanou vodu. Hydroxid sodný (NAOH) za použití rukavic a raději také ochranných brýlí pomalu vmícháváme do vody. Pozor, nikdy nelijeme vodu na hydroxid!!! Poté mícháme, dokud se všechen roztok NAOH nerozpustí. Při tomto procesu se roztok přirozenou reakcí zahřeje až na 90°C, což je několik sekund až minut doprovázeno výpary, které je lepší raději nedýchat. Nejlepší je při míchání zadržet na chvíli dech a po vmíchání na několik minut odejít (z předem větrané) místnosti. Když se do místnosti vrátíte, tento vámi připravený roztok pak průběžně teploměrem kontrolujte, dokud se jeho teplota neustálí mezi 27°C až 37°C, nejlépe okolo 30°C. Pokud se vám nechce dlouho čekat, je možné nádobu na chvíli nechat chladit ve studené vodní lázni či přímo ve dřezu nebo umyvadle.
Příprava olejové fáze: Mezitím si odvážíme tuky a oleje. Pevné tuky necháme rozpustit na mírném ohni přibližně do té doby, dokud se jich neroztaví cca polovina až dvě třetiny. Poté hrnec z ohně stáhneme a necháme tuky, aby se rozpustily již mimo něj. Do takto rozpuštěných tuků vlijeme připravené a navážené oleje a můžeme také přidat pár kapek (cca 0,1 až 1%) kvalitního alespoň 75% extraktu z grepových jader (méně koncentrovaného potom určitě více), který je skvělým antioxidantem a přírodním konzervantem. Já osobně ho používám, dodá mýdlu i jakousi svěžest.
V této fázi máme olovinu nejhoršího za sebou, i když louhu jsem se zprvu také bála.
Smíchání vodní a olejové fáze (tzv. zmýdelnění): Když jsou jak vodní fáze (tzv. louh sodný), tak olejová vychladlé na přibližně stejnou teplotu cca 27°C až 37°C, pomalu vmícháme louh sodný (tj. vodní fázi) do hrnce s oleji (opět ne naopak). Ihned poté vezmeme do ruky mixér a za stálého míchání pozorujeme tvz. proces zmýdelnění, tj. postupně se kalící oleje, které chytají mléčnou barvu a díky louhu houstnou. Ponorným tyčovým mixérem tuto směs mícháme do té doby, než zhoustne do požadované hustoty. Obecně se doporučuje míchat do tzv. stopy, kdy lze na hladině pozorovat stopu po mixéru, něco jako houstunutí pudinku. A nebo míchejte, dokud se vám směs nebude zdát jako krupicová kaše (ne příliš řídká, ne příliš hustá). Výživné složky: Když máte domícháno, nastává fáze přidávání vámi připravených "výživných složek". Přidávat se samozřejmě nemusí, ale pokud chcete mít mýdlo opravdu kvalitní a mnohdy i s hojivými účinky, je dobré si připravit spoustu bylinek, výživných panenských či bio olejů a esenciálních aromaterapeutických olejíčků na ovonění (záleží na vaši fantazii a potřebě vaší pokožky). Obecně se doporučuje mýdlo obohatit o cca 1-3% výživných složek. Ideální je přidat nejméně 3 výživové složky
Teď přijde to nejlepší z celé výroby :)
Nyní je již mýdlo hotovo a zbývá ho pouze nalít do formy. Po tomto úkonu formu schováme na dostatečně teplé mýdlo (někdo formu balí do několika vrstev dek), aby se při procesu, který stále ještě intenzivně probíhá, udrželo přirozeně vyprodukované teplo. Nejlepší pak je, když mýdlo přes noc přejde také tzv. gelovou fází (mýdlo lehce ztmavne a skutečně svou strukturu změní v mírně gelovou) a do rána pěkně ztvrdne. Doporučuje se však mýdlo nechat takto pěkně v teple a ve formě odpočívat až cca 24 hodin.
Levandulové mýdlo, voňavé sovičky


Jahodoví, vanilkoví a marcipánoví andílci


Mikulášský balíček plný voňavých srdíček



A příští článek? Jak jsem bojovala s křišťálovou pryskyřicí :D

Advent..

21. listopadu 2017 v 16:44 | Marie |  Moje tvořeníčko
Blíží se advent a k němu neodmyslitelně patří adventní věnec. Máte už ten svůj? Já ano předevčírem jsem si ho konečně vyrobila, k tomu ze zbytků jeden neutrální a jeden na pověšení.
Jaký je vlastně jeho význam a co představuje adventní věnec v domácnosti?
Kruh
Adventní věnec má vždy tvar kruhu, protože nemá ani začátek, ani konec, je symbolem Boha, který je věčný, bez začátku i bez konce.
Větve jehličí
Adventní věnec je vždy udělaný z jehličí. Tyto větve jsou stále zelené, stále živé. Symbolizují Krista, který pro nás zemřel, ale který vstal z mrtvých a nikdy už nezemře. Zelené větve také symbolizují naše nesmrtelné duše. Kristus přichází na tento svět a dává nám věčný život. Jehličím jsou propleteny červené cesmínové plody (bobule). Vypadají jako velké červené kapky krve. Symbolizují krev, kterou Kristus prolil za celé lidstvo. Připomínají nám, že Kristus přišel na tento svět, aby nás svou smrtí vykoupil. Skrze Jeho prolitou krev máme věčný život.
Čtyři svíce
Věnec má čtyři svíce, tři fialové a jednu růžové barvy. Ty symbolizují čtyři týdny adventního období, času přípravy na Vánoce. Každý den nám liturgie ve starozákonních čteních vypráví o tom, jak Židé očekávali Mesiáše, a evangelia nás začínají uvádět do symbolů vánoční události. Na začátku adventu se zapaluje jedna svíce a každý týden přibývá další. Světlo věnce vzrůstá každý týden tím, že je zapálena další svíce, a to nám připomíná, že čas narození Světla světa se blíží. Tak mohou naše duše pohotověji růst v lásce a v očekávání toho, že s příchodem Krista jako malého dítěte přichází období milosti.
Barva
Barva čtyř svící má také symboliku. Fialové svíce (a stejně tak i fialové stuhy) mají zdůraznit ducha kajícnosti a obrácení. Fialová barva nám připomíná, že advent je období přípravy, ve kterém bychom se měli duchovně připravit tak, aby naše duše mohla přijmout Krista o Vánocích. Růžová svíce se rozžíhá o třetí naděli adventní, která se nazývá Gaudete.
Gaudete je latinské slovo pro radost, symbolizuje prvek radosti uprostřed naší přípravy v duchu kajícnosti a obrácení a upozorňuje nás, že vánoční radost už je téměř zde. Růžová barva se získává smícháním červené a bílé. Bílá znamená radost, kterou slavíme o Vánocích. Červená barva pak symbolizuje lásku, se kterou Bůh Otec posílá svého Syna na svět. O Vánocích jsou všechny čtyři svíce nahrazeny bílými - náš čas přípravy minul a my vstupujeme do veliké radosti.
Naspodu každé svíce nebo ve věnci samém může být modrý kalíšek. Modrá barva nám připomíná Pannu Marii, Matku Boží, která Ježíše nosila ve svém lůně a zrodila ho celému světu právě o Vánocích.
Adventní věnec by měl být umístěn na čelném místě v kostele. Mnoho rodin má malý adventní věnec doma. Tato skutečnost připomíná rodinám jejich spojení s farní obcí. Svíce se zapalují před hlavním jídlem dne, kdy se celá rodina společně shromáždí. Nová svíce se zapaluje pokud možno v neděli, první den nového týdne, před hlavním jídlem. Společenství, které prožíváme u společného stolu, nám připomíná naše farní společenství u stolu našeho Pána, okolo kterého se shromažďujeme každý týden, abychom spolu s ním slavili oběť mše svaté a přijímali chléb Pána, který je výživou pro naši duši.


Přiznám, že jsem letos fialový nevyrobila, budu to muset napravit a ještě dovyrobit


Dva na pověšení
Jeden neutrální - musím domalovat odlitek andílka, a jeden na pověšení takovy obyč ale je veselý a mě se líbí :)


a jeden mini

Tak článek dopsán, káva voní, dopoledne jsem upekla štrůdl tak hurá na relax.. jak jinak no ne?


Dlouhá nepřítomnost

21. listopadu 2017 v 16:34 Z deníčku
Douho jsem tu nebyla - pravda. Ale zase je o čem psát, jeden si nemusí nic sáhodlouze cucat z prstu a vymýšlet cokoliv jen aby bylo napsáno a splněno.
A co že je u nás nového?
Máme nový přírůstek do rodiny. Ne nebojme se přátelé, nestala jsem se na stará kolena opět matkou i když by se tomu tak dalo říkat. Přibyl nám nový pes. Kluk jako buk, stáří neurčité - plus mínus 9 let. Moc si ve svém psím životě neužil, za to u nás toho toho stihl již poměrně dost. Od návštěvy psího salůnu po jízdu "Žlutým" autobuse z Prahy do Budějovic. Jízdu metrem a podobné nesmysly, které si na něj vymýšlím. Zvládá všechno statečně, dokonce i návštěvu paní doktorky, narkózu a trhání fujtajbl zoubků. Neustále má potřebu komunikace, neustále má potřebu chovat neustále má potřebu na všechno co je jen v jeho malé psí hlavince možné vymyslet.
Byl si koupit supr cestovní tašku, supr ohoz na chladné dny. To se mu moc líbilo. Komu ne, jak jde o nakupování není nikdo proti. Dali jsme mu jméno Benji a on si toho velmi považuje. Slyší na něj..:D

V novém ohozu na procházce


U tety v Budějovicích - venčení na zahrádce s novou kámoškou Lokinou


Proč jsi mě tu zavřela???

Hele sranda je sranda ale koukej mě pustit domu jo!

Kocour Tomáš vše sleduje

V houpací síti u tety to bylo príma spaní

Teta má stopro něco dobrýho jsem si tím jistej :)
Helee nebuď lakomá - a koukej nakulit

A co na to všechno pán domu - ochránce a vládce? - NIC :D